Tuesday, August 23, 2016

Ioana și marea.



În primul an de viață al Ioanei, când mergeam lunar la control la doctorița Plușica,(e de fapt doctorița Raluca Bogdan de la Medicover, despre care am scris la multe aici și care i s-a potrivit atât Ioanei, cât și nouă), am întrebat-o despre mersul la mare. Ne-a zis că e foarte util după un an și ceva, la câteva luni era destul de micuță, s-ar fi bucurat de aerosoli la plimbări pe malul mării seara și dimineața, dar expunerea la soare la vârsta aia era destul de periculoasă. Așa că nu ne-am grăbit să mergem la mare, răspunsul doctoriței ne-a coafat chiar, noi la momentul respectiv nu aveam nici un fel de ajutor, eu eram singură acasă, soțul muncea de rupea la birou, concedii mai rar. Recunosc că mi s-a părut prea complicat și eram amândoi destul de obosiți pentru așa aventură.
Vara trecută a fost plină de evenimente, eu am început munca, normal că nu puteam începe cu un concediu, iar tatăl Ioanei se adapta cu noua postură de tată în concediul creștere copil.
Anul ăsta însă am luat taurul de coarne și am hotărât că nu mai trece vara fără ca Ioana să vadă marea. Am profitat de vacanța ei și am pornit căutările. Trebuie să spun că în luna iunie eu și taică-su am plecat SINGURI la mare în Grecia pentru 1 săptămână. Eu nu mai fusesem la mare de 3 ani încheiați, eu care obișnuiam să merg și de 5 ori pe vară, fie și doar pentru 2 zile, la cort. Nu am luat-o pe Ioana cu noi în primul rând pentru că eu cred că un copil mic dus pentru prima oară la mare poate face alergii, intoxicații, insolații, el fiind mai sensibil decât un adult, și este de preferat dacă ești nevoit să mergi la medic, să te poți înțelege foarte bine cu medicul respectiv. Asta mi se trage de la cei 5 ani cât am lucrat în asigurări, soluționând dosare de daună medicală ale turiștilor care plecau în străinătate și pățeau diverse nepățite.
Am căutat pe internet, am cerut recomandări, cert este că nimeni nu a putut să îmi recomande ceva la preț decent și aproape de plajă, cum aveam eu nevoie.  Am apelat la colega mea de liceu, despre care știam că stă undeva la mare (nu știam exact unde, am aflat ulterior), care are un băiețel mai mare cu 2 luni ca Ioana. Ea a vorbit cu o vecină care are camere de închiriat, am analizat și am hotărât să purced.
Norocul meu cel mare se numeste „tuci”, sau „tuți”, cum îi spune Ioana, sora din dotare, fană înrăită a Ioanei (atracția este reciprocă) și fană înrăită a mării, de la care abia se întorsese, dar unde ar merge la 1 noaptea, dacă o trezești din somn și-i propui. Înarmată cu trusă medicală, pamperși, oliță, slipuri, creme de protecție solară, pălăriuțe, cărucior, bărcuță, ochelari de soare, cărucior sport, jucării, ladă cu ceva mâncare, soră din dotare, copil, am plecat spre mare.
Cazarea noastră a fost pensiunea Boris, în Mamaia Nord. Nu au profil pe infoturism, doar pe Facebook unde se pot găsi și poze. Noi am ales varianta de cameră mai ieftină, la 140 lei pe noapte. Pentru Mamaia, fie și Mamaia Nord, am aflat ulterior că acest preț este megaoau pentru luna august. Pe scurt despre cazare: camera nu are aer conditionat, ceea ce e mai puțin plăcut dacă e o zi foarte călduroasă, dar pentru o zi cu temperaturi normale, e foarte ok.  Televizor, prosoape, curat, frigider în cameră. Pensiunea e a unei familii de lipoveni, e mereu cineva acasă, curte mare, cu trambulină, jucării, flori, foișor, acces la bucătărie pentru turiști, leagăn. Pentru Ioana a fost foarte bine că s-a jucat frumos în curte, gazda având un băiețel de vreo 5 ani, pentru care fuseseră cumpărate respectivele accesorii, dar de care se bucură toți copiii cazați acolo.
Plaja este la vreo 7 minute de mers pe jos, plajă cu nisip fin, fără pietre, semi-sălbatică, adică nu aglomerația aia nebună de o vedem la televizor. În același timp sunt terase, în apropiere aflându-se și un camping mare, Pirivoli. Doar că pensiunea este situată dincolo de șosea, adică e nevoie să traversezi o șosea cu 4 benzi, unde mașinile circulă ca turbatele, și unde nu există preț de kilometri nici o trecere de pietoni. Nu e plăcut, mai ales duminică seara sau luni dimineața, când navetiștii și turiștii gonesc în disperare, să nu le ia cineva locul la coada. Aventuros pentru noi 3, Ioana teribilistă, voia să traverseze ea singură. Ne-am obișnuit repede, deși în prima zi ne lua migrena când trebuia să traversăm. Nu mai zic că ne mai claxona câte un idiot, cred că din spirit civic, să nu traversăm cu căruțul cu copil așa periculos, de parcă am fi avut altă soluție să ajungem pe partea cealaltă! În apărarea municipalității, se configurează niște pasarele, dar cine știe când.
Lăsând la o parte aceste inconveniente, duminică seară când am ajuns, eu, tatăl Ioanei, mătușa, bărcuța etc, Ioana mea s-a pus pe un mare plâns, văzând marea, cerând în brate “a base”. Ei, peste jumătate de oră chiuia de mama focului cu taică-su în apă, nemaivoind să iasă.
Am făcut plajă responsabil, până la ora 11:30 și după 17:00. Am stat la șezlonguri, 15 lei unul. Am mâncat la cameră în primele două zile, apoi la terasă. Terasa de pe plajă aparținea campingului Pirivoli, mâncare proaspătă, după cum s-au lăudat, așa a și fost. Cam scumpuță, dar nu exagerat. Un piept de pui 17 lei, un chefal cu cartofi natur, 35, scoici 28 lei, bere 6 lei.
Ioana cerea în apă, dar din brațe așa, fără să atingă cumva nisipul. Odată intrate în apă, nu mai ieșeam curând, pentru că îi plăcea la nebunie să o legene valurile.
„-Vie valul! Nu ma fică de val!” Alternat cu țipete și „ma fică de val”, „ma fică de macaa” (era o macara în apropiere, se construia un bloc foarte aproape de plajă).
Distracția a fost maximă, bineînțeles alternată cu ceva episoade de furie bebelușească, dar da, ne-am obișnuit și cu acelea. Ioana s-a jucat frumos, a fost răsfățată de noi amândouă, în fiecare seară se întindea la măsăjel”. Îi făcea tuci cu „chemă”, iar domnișoara se întindea pe toate părțile, solicitând „măsăjel” inclusiv la subraț. Singurele episoade provocatoare de infarct au fost la șosea, când Ioana se smucea să traverseze ea. „Nana tavesează! Nu, Nana!”
În ultima zi a socializat cu o fetiță. Cât timp eu m-am dus la baie, soră-mea a și agățat o familie cu o fetiță de 3 ani, Maria, care se juca în nisip lângă șezlongul vecin. Când m-am întors, prietenia era deja închegată, Ioana mea pe nisip, cu găletușe, cu lopețici. Așa da!
Una peste alta, toate trei am petrecut foarte frumos, ca fetele, la mare. Ne-am făcut de cap, cel mai tare Ioana, care a primit „cocoată!” Pentru că n-am scăpat de gura ei când am intrat în magazin. N-aș putea să zic că știu de unde a aflat fetița mea de ciocolată și cum anume, am niște vagi bănuieli.
Emoționant a fost și momentul reîntâlnirii cu tati, când fetița a alergat în brațele lui să-l pupe, după 4 zile petrecute departe de el. 

1 comment:

  1. youtube - YouTube video dubl - Vdno89
    YouTube - Videosl Video dubl - Vdno89. videodl.cc YouTube | Vdno89.com. Vdno89.com. Vdno89 | youtube.

    ReplyDelete